Rongisõit kui õudusunenägu

20190126_143106Õpingute tõttu olen viimasel ajal omajagu Tartusse ja tagasi sõitnud. Enamasti rongiga, sest bussis hakkab kergelt iiveldama. Samas, olgem ausad, viimasel ajal hakkab rongis ka.

Suurim hirm oli varem ikka see, kas istuma saab või peab püsti seisma. Täna on suurim hirm, kas peab lihtsalt püsti seisma või samal ajal kuuluma toetusseltsi, kus ühelt poolt nõjatub Su vastu pisut joogine eesti mees otse soome laevalt ja teiselt poolt mõni kaastudeng, kel mõttes samuti suur soov koju saada. Vähemalt ei pea püstiseismisega vaeva nägema, sest kiluna karbis ei ole kukkumisohtugi. Või kas tualetti saab kasutada või on see ka seekord pungil täis kambast, kes oma reisikottidel istumas ja kaarte tagumas? Ma ei pane neile seda pahaks, sest mujale enam istuma nagunii ei mahtunukski.

Täna tekkis eksprompt mõte pakkida asjad, võtta laps ja sõita Tallinna, sest kaks korda nädalas Sadamasilla kontserdil käia pole ju liig, eks? Mida lähemale rongijaamale jõudsime, tundsin juba ärevust hinges tõusmas, et kuidas siis sel korral sujub. Astusime esimesest vagunist sisse ja jõudsime teise otsa välja, kus õnneks ka kaks istekohta oli. Kõrvuti? Ei, loomulikult mitte, aga vähemalt sain oma neljase enda silmapiirile, et saaksin teda jälgida. Mäletan korda, kus ema hoopis oma väikesed lapsed kottidele istuma seadis, ise püsti seistes ja nõnda said nad Tartust Tallinna. Seega olen tänulik, et minu tänane sõit ei osutunud samasuguseks.

Piletid ostan alati ette, nii on ka soodsam teatavasti. Samas enamasti ei jõua kontrolör seda kontrollimagi, kas Sul üldse pilet olemaski on. Seega, vaatan ona neljast siit endast eemal istumas ja mõtlen, et järgmine kord jätan pileti ette ostmata. Soodsam võib see ju olla, aga hea õnne korral saab üldsegi tasuta ja istuma ei saa normaalselt ühe ega teise teguviisi korral.

Millal me jõuame selleni, et ka Eestis rongis istekohad numbrilised ja Sa ostad piletiga endale konkreetse koha? Kui kaua peame sõitma loomakombel enne, kui teenusepakkuja ei näe vaid rahatähti enda silme ees ja pakub (vähemalt püüab) kvaliteetset teenust?

Kuna teiste mustamine ei ole ilus tegu ja on ka seadusega karistatav, siis jätan ettevõtte nime siinkohal kirja panemata. (Samas, kas Eesti kontekstis sel vahet ongi? 😅) Kui tihti Sina rongiga sõidad? Jaga minuga enda kogemusi!

9 comments

 1. Mina olen sõitnid paar korda Tallinnast Tartusse ja kogemus suurepärane, võib-olla polnud küll tippaeg, ma ei tea, nädala sisesed päevad olid. Esimeses klassis sõitsin, see on Eestis ka ju odav, minu arust oli ka ostetud koht, Tapal läks ka minu kõrval istunud persoon maha, siis oli eriti mõnus. Ja ükskord oli Saksa sõbranna kaasas, kes kiitis Eesti rongi taevani. Aastal 2014 sõitsin Moskva rongiga Jõhvi, oeh, see oli nostalgia, nagu sõidaks kooli ekskursiooniga Moskvasse. Aga positiivne, kupees istusin üksi, teed toodi ja oleks süüa ka toodud, aga ma tahtsin nostalgiast ikka restoranvagunisse minna. Ja sealt samas Jõhvist tagasi sõitsin Peterburi rongiga, seal oli vagunisaatja, noor naine, aga nagu oleks 80-ndate nõukogude komöödiast välja astunud: kopsakas punapõskne blondiin, hiiglaslik soeng peas ja kui sisenesin, haaras käsivarrest ja käratas tseremoonitsemata: “a võ kuda?” Ja Euroopas ma suisa jumaldan rongisõitu. Kui rong tuleb (iga kord ei pruugi tulla), on see parim, ohutum, mugavaim ja kiireim transpordivahend. Keskkonnasõbralikum vist ka. Muuseas, kohta ei osta ma endale iial, aga püsti olen seisnud vahel harva kohalikus riongis (kus nagunii kohti ei müüda) ja kaks korda Brüsselist Leuvenini tipptunnil, aga see on 20 minutit, ei sure. Rongiliikluse poolt!

  Meeldib

 2. Minu rongisõidud piirduvad Piusas käimisega Suviti, kus meie terve pere ( ca 20 peanuppu) üritab end enam-vähem ühte kanti istuma saada, sest sõit on pikk ja jutustada ju tahaks.

  Kui on tahtmine tulnud rongiga nt Tallinnas see sõita, siis paraku hind on poole kallim tulnud kui bussiga minnes, seega olen loobunud.

  Ma olen ka kõiksugu hirmujutte kuulnud kuidas rongid on puupüsti täis ja seisma peab terve aja, okei ise veel kannatad ära ehk, aga laps.?!

  Liked by 1 person

  • No täpselt – ise veel kannatad ära! Ma sõidaks bussiga, aga lapsel hakkab tohutult halb väga kiirelt. Rongi eelistaks ka autole, kui see 1. klass ei maksaks sama palju, sest autos vähemalt tead, et saad istuda. Minu arvamus on ikkagi see, et võiks müüa konkreetseid kohti.

   Liked by 1 person

 3. Mina ei tea Euroopas tavarongis mingit võimalust kohta osta, niisamuti seisad püsti, kui tipptund on. Küll on tipptundidel kas rohkem vaguneid või sõidavad rongid sagedamini.

  Liked by 1 person

  • Mina Itaalias ja Soomes olen küll koha ostnud. Ma küll ei mäleta, kas tegemist oli tavarongiga või mõne erilisega. Samas ei leia ma ka, et kuna mujal on ka kehv, siis peaksime järele andma ja leppima olukorraga. Ma endiselt ei näe põhjust, miks Eestis ei võiks kohti müüa.

   Meeldib

   • See on muidugi õige, et kõike ei pea tegema nii nagu mujal on. Eestis oligi (vähemalt oma riigi alguses) see häda, et liiga kiiresti võeti üle kõike võõrast. Muidugi võiks müüa kohti, bussidele ju müüakse, aga võiks ka teha mingi statistika ja arvutuse ja panna teatud päevadel ja kellaaegadel rohkem vaguneid ja ronge. Paha lugu on see, et alati on lihtsam öelda, “ei saa, sellepärast et ….” selmet et vaadata kuidas saaks.

    Liked by 1 person

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s